Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали головні правила сплати фізособами податку на нерухомість у 2021 році

Реклама

У 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам - власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року - 4723 грн. Про це інформують територіальні органи ДПС у Львівській області. Розрахунок податку здійснено на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (пп.266.1.1 ПКУ). За неповнолітніх дітей - власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

В разі перебування об'єктів нерухомості у спільній власності кількох осіб, визначення платників податків відбувається наступним чином:

- якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі , платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- якщо об'єкт нерухомості у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку ( пп.266.1.2 ПКУ).

Фізособи - співвласники житлової нерухомості, яка перебуває в їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, повідомляють контролюючий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухомість, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси ( місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

База оподаткування об'єкта / об'єкт житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи - платника податку, зменшується:

  • для квартири/ квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;

  • для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості , в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 180 кв. метрів.

Сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік) (пп. 266.4.1 ПКУ).

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об'єкта/ об'єктів оподаткування, якщо площа такого / таких об'єкта/об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 кв. метрів;

  • житлового будинку понад 600 кв. метрів;

  • площі різних типів об'єктів житлової нерухомості понад 900 кв. метрів;

  • об'єкта /об'єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності (пп.266.4.3 ПКУ)).

Отже, фізособи - підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу та фактично здійснюють діяльність у власній квартирі /будинку, не мають право на пільги з податку на нерухомість. Аналогічно сплачувати податок починаючи з першого квадратного метра повинні і особи, які здають житлову нерухомість в оренду (лізинг).

Обчислення суми податку з об'єкта /об'єктів житлової нерухомості , які перебувають у власності фізосіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку (пп.266.7.1 ПКУ).

Податкове/податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються(вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини