Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як можна списати безнадійний податковий борг за форс-мажорними обставинами — ДПС

Реклама

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що органи ДПС приділяють особливу увагу списанню безнадійного податкового боргу за форс-мажорними обставинами (у разі надходження до органів ДПС відповідних звернень платників податків).

Так, згідно з пунктом 4 розділу II Порядку списання безнадійного податкового боргу списанню підлягає, зокрема, податковий борг платника податків, що виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Такий факт непереборної сили підтверджується, зокрема, Торгово-промисловою палатою України (далі - ТПП України) - про настання обставин непереборної сили чи стихійного лиха на території України. Сертифікати (висновки) регіональних торгово-промислових палат до розгляду не приймаються.

Оформлення сертифіката (висновку) ТПП України має відповідати таким основним вимогам ДПС (не виключно): закритий період фіксації форс-мажору, коротке викладення суті цих обставин та посилання на документи компетентних органів, що підтверджують причинно-наслідковий зв'язок цих обставин з фінансово-господарською діяльністю платника.

Сертифікати (висновки) ТПП України, оформлені без урахування цих вимог, не можуть бути підставою для списання безнадійного податкового боргу (за виключенням випадків, коли до органу ДПС надійшло рішення суду, що набрало законної сили і зобов'язує списати борг платника за сертифікатом, який не відповідає зазначеним вище вимогам).

Зверніть увагу на такі матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух"):

- "Списання (відстрочення, погашення) податкового боргу і ЄСВ: що, кому та скільки";

- "Правила визнання банкрутами підприємців";

- "Як оформити розстрочення (відстрочення) податкового зобов'язання чи боргу";

- "Карантин = Форс-мажор: про нюанси, які треба знати";

- "Списання безнадійної дебіторської заборгованості: коли зменшувати фінрезультат".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини