Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено порядок надання грошової допомоги малозабезпеченим на створення бізнесу

Реклама

Ми вже повідомляли про намір Кабміну надавати грошову підтримку бізнес-ініціативам малозабезпечених сімей. І ось з'явився текст постанови КМУ від 21 квітня 2021 р. № 397, якою затверджено Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї. Він повинен набрати чинності з 1 січня 2022 року.

Згідно з Порядком для отримання фінансової допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, подає до центру зайнятості або за наявності технічної можливості через Єдиний державний веб-портал електронних послуг:

- заяву про надання фінансової допомоги встановленої форми;

- довідку про відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством (не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС);

- бізнес-план.

Крім того центр зайнятості самостійно дізнається про наявність (відсутність) у заявника обтяжень рухомого та нерухомого майна.

Питання надання фінансової допомоги вирішується комісією за результатами розгляду бізнес-плану та поданих документів у присутності особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за її згодою), та оформляється протоколом.

До речі, комісія прийматиме рішення "з урахуванням конкретних життєвих обставин" про надання фіндопомоги особам з обтяженнями майна, незнятою судимістю чи боргами по кредитам. Тобто навіть такі обставини можуть не перешкодити отриманню допомоги. Вочевидь - якщо комісію вразить (у позитивному розумінні) бізнес-план.

Центр зайнятості буде надсилати письмове повідомлення про прийняте комісією рішення не пізніше ніж через 5 робочих днів після його прийняття.

Особа, якій вирішено надати допомогу, повинна буде створити юридичну особу чи реєструватися як фізособа ? підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення. До речі, один раз на квартал на засіданні комісії особи, які виявили бажання провадити підприємницьку діяльність, доповідають про свій бізнес. Щоправда, доповідачі на кожне засідання визначаються комісією вибірково.

Для надання фінансової допомоги між регіональним центром зайнятості, центром зайнятості та особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за наявності в неї статусу суб'єкта підприємницької діяльності) укладатимуть угоду встановленої форми.

Також Порядок врегулював підстави та умови повернення отриманих коштів фінансової допомоги.

Швидка допомога з питань подання податкової, фінансової та статистичної звітності - це Liga:Report. Спробуйте універсальний онлайн-сервіс та переконайтеся як стане просто звітувати будь-де та будь-коли. Вигідна ціна для ФОПів та юридичних осіб, а головне - жодних доплат за модулі. Отримайте власний доступ вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини