Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи подати та скільки податків платити за нотаріальне посвідчення купівлі-продажу сільгоспділянки – Мін’юст

Реклама

Українські нотаріуси опиняться в авангарді запуску ринку землі. Про це розповіла заступниця міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

За її словами, при посвідченні договорів про відчуження земельних ділянок пакет документів, який потрібно буде подати нотаріусу, варіюватиметься залежно від суб'єктного складу учасників правочину. "Наприклад, якщо сторонами договору відчуження земельної ділянки є громадяни, то окрім документів, які підтверджують їх особу і громадянство України, потрібно обов'язково надати державний акт на право власності на землю, договір, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності, та документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки", - пояснила Ольга Оніщук.

Крім того, за її словами, щоб визначити загальну площу ділянок, які має право набути у власність одна особа, нотаріусу необхідно буде надати відомості та документи про перебування набувача у шлюбі, у тому числі зареєстрованому за кордоном, та про набуття землі сільськогосподарського призначення на праві спільної сумісної власності подружжя. Нотаріус же має право витребувати у потенційного покупця ще й відомості та документи, які підтверджують джерела походження коштів для придбання земельних соток чи гектарів.

Разом із тим, у ЗКУ визначені нормативні табу на набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення як для фізичних, так і для юридичних осіб.

"Укладення договорів про відчуження земельних ділянок - не безкоштовне. Необхідно буде сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, та військовий збір у розмірі 1,5%. Зробити це треба до моменту нотаріального посвідчення договору. При цьому від оподаткування звільняються, наприклад, власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв), які були отримані у порядку безоплатної передачі згідно зі ст. 121 ЗКУ. Пільгами за певних умов і тільки раз на рік можуть скористатися також особи, які отримали такі ділянки у процесі приватизації", - роз'яснила Ольга Оніщук.

Як контролювати зміни статусу ваших партнерів та конкурентів? У системі CONTR AGENT можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини