Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідки ПФУ не підтверджують борги по зарплаті - Верховний Суд

Реклама

Верховний Суд вказує на те, що копія довідки з індивідуальних відомостей про застраховану особу, видана управлінням ПФУ, не підтверджує наявність заборгованості по зарплаті та не визначає її розмір. Висновок викладений у постанові ВС/КЦС від 31.05.2021 р. у справі № 242/3051/18.

Спір полягав у вимогах працівника до роботодавця виплатити належну йому зарплату за час перебування у трудових відносинах.

Ситуація ускладнювалась тим, що працівник працював на підприємстві яке зареєстровано в м. Донецьку, а наприкінці 2014 року чи на початку 2015 року виробництво на підприємстві припинилося і з того часу директор підприємства та позивач здійснювали пошук приміщення та обладнання для роботи на підконтрольній території. Його трудова книжка знаходиться на підприємстві, а долучена до справи її ксерокопія виготовлена ним раніше; довідки підприємства про наявність заборгованості по зарплаті чи її розміру у нього не має. Тому позивач вважав, що інформації ПФУ достатньою для стягнення з підприємства заборгованості по зарплаті, індексу інфляції та компенсації. З підприємства він не звільнявся і продовжував виконувати свої обов'язки.

Проте попри вказані обставини суди не підтримали його вимоги і у задоволені позову відмовили.

Верховний Суд таке рішення мотивує тим, що доказів, які свідчать про порушення строків виплати зарплати, розмір зарплати та її заборгованість за період з серпня 2013 року до червня 2018 року позивач не надав.

Аби вирішити питання щодо заборгованості по зарплаті позивачу треба довести розмір зарплати, яка встановлена за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки).

Адже зарплату виплачують працівникові за виконану роботу, а не за факт перебування у трудових відносинах.

Надані працівником офіційні відомості ПФУ щодо розміру зарплати за формою ОК-5 підтверджують лише його страховий стаж, проте не можуть бути прийняті судом, як належні докази щодо розміру зарплати та розміру заборгованості по ній.

Тому зверніть увагу, що розмір недоотриманої зарплати підтверджують, зокрема, довідки бухгалтерії, розрахункові листи чи копії платіжної відомості. Про це йшлось у публікації "Розрахунковий лист про зарплату: у який спосіб і за якою формою подавати" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини