Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запровадження накопичувальних пенсій почнеться для бюджетників в 2023 році — урядовці

Реклама

За участі Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося перше установче засідання робочої групи з розвитку пенсійних накопичень в Україні. "Накопичувальна система утворюється як додаткова до наявної солідарної. Гарантування вкладів має бути стовідсотковим для державного пенсійного накопичувального фонду. За другим рівнем має запрацювати третій рівень, на якому добровільне пенсійне страхування здійснюється із залученням недержавних фондів", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Запровадження обов'язкових пенсійних накопичень передбачено в трирічній Бюджетній декларації, яку нещодавно ухвалила Верховна Рада. Також уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який передбачає здійснення фінансування дострокових пенсій для людей, що працюють у шкідливих та важких умовах, з використанням механізму пенсійних накопичень. Серед наступних кроків має бути розроблення Єдиного соціального реєстру.

"Кожного року в середньому близько 600 тисяч людей за віком втрачають можливість участі в цій системі та мати пенсійні накопичення на додаток до солідарної пенсії. Середня пенсія зараз була б на 20-25% вищою за рахунок пенсійних накопичень у людей, які б з 2007 року були учасниками системи", - сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За підсумками наради було вирішено Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономіки напрацювати пропозиції щодо запровадження на базі чинного законодавства з 2023 року соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями для працівників бюджетної сфери. Також Прем'єр-міністр дав завдання профільним міністерствам опрацювати з місцевою владою можливість запуску регіональних накопичувальних пенсійних програм.

Марина Лазебна наголосила, що законопроекти, які вже зареєстровані у парламенті, пропонують цілком працездатну модель. "Інфраструктура системи складатиметься з діючих в Україні інституцій: Державної податкової служби, Державного казначейства, накопичувальних пенсійних фондів, банків, страхових компаній. Для людей, які не оберуть собі фонд або банк, держава створить фонд, який працюватиме за загальними правилами. Крім того, держава забезпечить надійний захист інформації про учасників системи та їх пенсійні накопичення у Єдиному соціальному реєстрі, який вже створюється урядом. Так, ще дискутуються окремі питання - розмір внесків, перехідний період на перші два роки запуску системи, особливості участі окремих категорій людей. Але їх цілком можливо швидко вирішити спільно у професійний спосіб на основі моделі, яка запропонована", - прокоментувала вона.

Сергій Марченко, міністр фінансів України, у своєму виступі підкреслив, що ми готові до поступового впровадження цієї реформи з 2023 року.

Найближчими завданнями робочої групи є:

  • запровадження загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення, ухвалення відповідного законопроекту Верховною Радою в першому читанні та доопрацювання його до другого читання;

  • запровадження професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах, ухвалення Верховною Радою відповідного урядового законопроекту.

  • розвиток добровільних пенсійних накопичень.

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360:HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини