Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реальна вартість сільськогосподарських ділянок значно менша за названу Мінагрополітики – експерти аграрного бізнесу

Реклама

Згідно даних Мінагрополітики, про які ми вже повідомляли, за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар складає 40 тисяч гривень. У цей розрахунок бралась загальна кількість зареєстрованих правочинів та їх ціна. Своєю чергою, в об'єднанні сільгосппідприємств Український клуб аграрного бізнесу вважають, що це недостовірна інформація. "Ми провели аналіз даних Держгеокадастру "Моніторинг земельних відносин", в результаті якого виокремили угоди щодо відчуження земель с/г призначення, площа яких менше 1 га і ціна такого гектара сягає 700 тис. грн. Такі ділянки як правило знаходяться в Київський, Одеській та Львівській областях. Очевидно, що на таких земельних ділянках знаходяться елітні будинки або вони придбаються для інвестування у будівництво, а не сільське господарство. Тому, щоб визначити об'єктивну ціну товарних с/г земель ми брали для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад 1 га", - коментує Елліна Юрченко, експерт із земельних питань УКАБ.

За розрахунками УКАБ, станом на 1 серпня 2021 року середня ціна 1 га ріллі в Україні складає 26,8 тис. грн, що практично відповідає середній нормативній грошовій оцінці. (далі - НГО) Порівняно низьку середню ціну там пояснюють малою кількістю угод щодо продажу с/г земель, ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними грунтами та на схилах. Така ситуація наразі спостерігається у половині областей України.

Не надто активний у перший місяць обіг с/г земель в УКАБ пояснюють такими причинами: незначна пропозиція продажу, а також неготовність нотаріусів до посвідчення угод купівлі-продажу с/г земель через неоднозначне тлумачення деяких положень законодавства. З розблокуванням вчинення нотаріальних дій, очікується підвищення динаміки угод щодо відчуження с/г земель, що, своєю чергою, дасть більш повну картину цін 1 га землі.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини