Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли нараховувати ПДВ при списанні зіпсованих ТМЦ

Реклама

На думку податківців, - при здійсненні операцій із ТМЦ у зв'язку з псуванням - якщо під час їх придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту платник податку повинен врахувати норми п. 198.5 ПКУ та не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається таке списання, нарахувати податкові зобов'язання за основною ставкою виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну, оскільки такі активи не використовуються у господарській діяльності такого платника податку.

База оподаткування при списанні таких активів визначається відповідно до п. 189.1 ПКУ виходячи з вартості їх придбання.

Необхідність нарахування податкових зобов'язань відсутня лише щодо активів, які списують відповідно до п. 189.9 ПКУ .

Якщо ТМЦ, які списуються у зв'язку із зіпсуванням, було придбано після 1 липня 2015 року без ПДВ, тобто податковий кредит за операціями з їх придбання не був сформований, то податкові зобов'язання згідно з пп. "г" п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Також про це читайте в матеріалі «Списання ТМЦ: чи нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Маєте питання щодо бухгалтерського обліку? З ним допоможе комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360:Бухгалтер. Тут зібрані усі щоденні ситуації для бухгалтера, а також є консультації особистого експерта. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Джерело: роз'яснення ДПС у Дніпропетровській області

Купуйте LIGA360 у серпні - отримуте місяць користування преміум-пакетами для двох ваших колег. На вибір надаються професійні рішення для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини