Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами не застрахованим ФОПам – Мінсоцполітики

Реклама

Мінсоцполітики розповіло про право не застрахованих в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування вагітних жінок оформити допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Не застрахованими в системі вважаються, зокрема, жінки, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, жінки із числа військовослужбовців. При цьому допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами надають жінкам, зареєстрованим як суб'єкти підприємницької діяльності, у розмірі 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Куди звернутися для отримання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами? Заяву та документи приймають посадові особи виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Призначення і виплата державної допомоги сім'ям з дітьми здійснюються органами соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання заявника.

Які потрібно надати документи?

  • заява (за формою, затвердженою Мінсоцполітики);

  • довідка встановленого зразка (видається лікувально-профілактичним закладом).

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення надійшло не пізніше ніж через 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, і виплачується за весь період відпустки.

    Яка тривалість декретної відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами? Вона становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. А жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів і 90 - після пологів).

    А от ті підприємці, які є застрахованими в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, самостійно звертаються за отриманням допомоги по вагітності та пологам до Фонду соцстраху. Про те, як оподатковувати такі декретні підприємців, читайте в матеріалі сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух». Для ознайомлення скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

    Тільки в серпні ЛІГА:ЗАКОН надає акційну пропозицію. Придбайте LIGA360 для однієї професійної ролі - отримуйте додатково місяць користування преміум-пакетом для юристів, бухгалтерів, HR, піарників чи служби безпеки на вибір. Деталі за посиланням.

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    УВІЙТИ
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях
    Схожі новини