Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ обіцяє вирішити проблему із е-лікарняними для новоприйнятих працівників

Реклама

Роботодавцям треба враховувати, що е-лікарняний стає доступним щодо новоприйнятого працівника лише після того як відомості про таку застраховану особи з'являться в реєстрі застрахованих осіб. А цього не буде без подання відповідної звітності роботодавцем.

Тож, логічно, що роботодавці цікавляться:

1) чи можна буде переглянути на порталі ПФУ відомості за е-лікарняним працівника, за якого об'єднана звітність з відомостями про прийняття на роботу та відомості про нарахуванні зарплати не були ще подані? Чи згодом з'явиться така можливість, якщо подати "довідкову" об'єднану звітність?

2) як бути в майбутньому із оплатою е-лікарняного у випадку із тимчасовою непрацездатності у зв'язку із вагітністю та пологами, адже роботодавець не зможе побачити відображення е-лікарняного на порталі ПФУ, який повинен братися до оплати із дня його відкриття? А у разі неможливості оплати е-лікарняного не буде показано нарахування допомоги по вагітності та пологах у квартальній об'єднаній звітності.

Ці питання були адресовані ПФУ, чіткі відповіді на які, звісно, не отримано.

В ПФУ вказують, що на наразі спільно із Мінсоцполітики, ДПС, МОЗ опрацьовуються зміни до Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328, зокрема, в частині формування е-лікарняного за інформацією повідомлення про прийняття працівника на роботу. Про це йдеться у листі ПФУ від 07.09.2021 р. № 26471-25682/О-05/8-2800/21.

Також зверніть увагу, що повноцінний запуск е-лікарняних перенесли на 1 жовтня. До цієї ж дати е-лікарняні стають готовими до оплати лише через 5 днів після закриття.

Користуйтеся у роботі матеріалом "Електронні лікарняні: особливості підтвердження тимчасової непрацездатності". Читайте більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини