Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС підтвердила, що приватні перевізники можуть користуватись послугами ФОПів-водіїв

Реклама

Вантажні перевезення неможливі без вантажних автомобілів та водіїв, які керують цим транспортом. Тому власники вантажівок можуть або наймати водіїв, або укладати з ними договори про надання послуг, якщо ті оформлені як ФОПи.

Саме із такою ситуації звернувся до ДПС підприємець 3-ьої групи ЄП, який займається вантажними перевезеннями власними вантажними транспортними засобами. Чи може він користуватися послугами водія, який зареєстрований ФОП групи 2 ЄП із зазначеним видом діяльності КВЕД-2010: Клас 49.41 "Вантажний автомобільний транспорт"?

Відповідь податківців - так.

Адже ФОП - платники ЄП групи 2 можуть надавати послуги, у т.ч. побутові, платникам ЄП та/або населенню (пп. 2 п. 291.4 ПКУ).

Клас 49.41 "Вантажний автомобільний транспорт" включає усі види перевезень вантажним автомобільним транспортом. Також цей клас включає:

- оренду вантажних автомобілів з водієм;

- вантажні перевезення транспортними засобами з використанням людської або тваринної сили;

- надання послуг водія без власного вантажного автотранспортного засобу.

Тож ФОП, яка здійснює вантажні перевезення та перебуває на 3-ій групі ЄП може використовувати послуги водіїв без власного вантажного транспортного засобу, які зареєстровані ФОП-платниками ЄП групи 2 та здійснюють госпдіяльність за КВЕД ДК 009:2010 клас 49.41.

Джерело: ІПК ДПС від 01.09.2021 р. № 3235/ІПК/24-13-04-02.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Також ознайомтесь:

- чи передбачені для ФОП обмеження при торгівлі товарами із Amazon, Aliexpress, Eebay;

- підприємці повинні мати первинні документи на товари.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини