Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вказала на важливість надання первинки під час перевірки

Реклама

ДПС поділилася успішним для податківців вирішенням судової суперечки із платником податків. Суд підтримав правомірність податкових повідомлень - рішень на 50 млн грн.

Суб`єкт господарювання не довів факт зберігання товарно-матеріальних цінностей у складських приміщеннях товариства, а також факт надходження коштів на рахунки підприємства, за яким виникають податкові зобов`язання з ПДВ, що не були задекларовані, а отже у позивача було відсутнє право на отримання суми бюджетного відшкодування. Цю позицію ГУ ДПС в Одеській області підтримав Касаційний суд у складі Верховного Суду.

Більш ніж 70 млн судових рішень в система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи - тисніть сюди.

Судді відсилають до п. 44.5 ПКУ (в редакції, яка діяла на час перевірки), за яким у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених у пунктах 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов`язаний у п`ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів).

Додатково враховано аналогічний висновок, викладений в постанові Верховного Суду від 13.05.2021 року у справі № 640/15297/19, про те, що втрата відповідних документів - це не безумовна підстава перенести терміни перевірки. Обов`язкова підстава перенести терміни перевірки - це неможливість перевірки за відсутності документів, які втрачені платником податків.

Також не прийняті до уваги доводи товариства, що до суду першої інстанції були надані всі необхідні первинні документи, оскільки в матеріалах справи наявні лише копії митних декларацій та платіжних доручень по сплаті попередньої оплати за митне оформлення. Вказані копії, в свою чергу, зроблені з копій та не засвідчені належним чином.

Зверніть увагу, що терміни зберігання первинних документів збільшуються на період карантину.

Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини