Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усі 100% працівників ДАБІ звільнено — жоден з них не працюватиме в новому органі будконтролю

Реклама

Ми вже повідомляли, що з 15 вересня припинить своє існування ДАБІ. І ось Кабінет Міністрів України постановою від 15.09.2021 р. № 960 погодився з пропозицією Міністерства розвитку громад та територій про можливість здійснення Державною інспекцією архітектури та містобудування повноважень і виконання функцій з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Внаслідок цього Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено. Про це повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Цей день має увійти в історію як такий, що розпочав нову епоху в галузі містобудування. Епоху без корупції, без перешкод для бізнесу, без незаконних забудов. З електронними послугами, прозорими регулюваннями та доброчесними працівниками. ДІАМ - це не заміна ДАБІ, а повноцінний новий орган, з відмінною структурою, повноваженнями, а головне - принципами роботи. Відсьогодні ДАБІ більше не існує, жоден співробітник цього органу не буде працевлаштованим у новостворену ДІАМ», - зазначив Олексій Чернишов.

«У рамках реформи розширено повноваження органів місцевого самоврядування в питанні контролю над процесом будівництва. Плюс - буде запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність - зокрема, й фізичних осіб - за правопорушення в цій сфері. Над цим процесом наразі активно працюємо. Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, який передбачає посилення відповідальності за порушення будівельних норм», - наголосила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Відбір кандидатів на посади в ДІАМ був здійснений разом з НАБУ та НАЗК. Кожного претендента перевірили на доброчесність та толерантність до корупції. У майбутньому також буде впроваджено механізми для належного контролю за прозорістю роботи впродовж усього часу їх роботи та боротьби з корупцією в галузі загалом.

Також Кабінет Міністрів України своєю постановою від 15.09.2021 р. № 958 вніс зміни до деяких власних актів щодо діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Зокрема, установили, що у разі, коли сільські, селищні, міські ради не утворили органи державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» до 18 березня 2020 р., повноваження таких органів здійснює Державна інспекція архітектури та містобудування.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM. Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини