Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для яких категорій працівників вакцинація від ковіду буде обов’язковою – проект наказу МОЗ

Реклама

Ми вже розповідали про урядову ініціативу, згідно з якою МОЗ повинен затвердити перелік професій виробництв та організацій, працівники яких обов'язково повинні пройти вакцинацію від COVID-19. Це було ухвалено минулого тижня на засіданні КМУ та оформлено протокольним рішенням. І ось на сайті СПО Федерації профспілок з'явився для обговорення текст проекту наказу МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням».

Пропонується, щоб вакцинація від COVID-19 була обов'язковою для:

- працівників центральних органів влади та їх територіальних підрозділів;

- працівників місцевих державних адміністрацій;

- працівників закладів професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої, загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти.

Проект посилається на ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». А ця норма передбачає: у разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому цим Законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Порядок же наступний:

- перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інфекційних хвороб, встановлюється наказом МОЗ;

- рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об'єктах приймають головний державний санітарний лікар України, інші головні державні санітарні лікарі.

Щоправда, у тій же ст. 12 Закону бачимо норму: профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань.

Наказ набере чинності з дня його офіційного оприлюднення, перед цим він повинен пройти держреєстрацію в Мін'юсті.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини