Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи виникають зобов’язання з ПДВ та податковий кредит через гарантійний платіж – ДПС

28 вересня 2021, 15:30
3082
0
Реклама

Чи нараховуються податкові зобов'язання з ПДВ постачальником при отриманні гарантійних внесків, які згідно з умовами договору в оплату за товари/послуги не зараховуються, а повертаються отримувачу таких товарів/послуг, та чи включаються такі суми до складу податкового кредиту?

На думку податківців, якщо умовами договору передбачено, що гарантійні платежі (внески) виконують виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов'язань та згідно з умовами договору в оплату за товари/послуги не зараховуються, а повертаються отримувачу таких товарів/послуг, то ця сума гарантійних платежів (внесків) не збільшує базу оподаткування у постачальника товарів/послуг.

Податкові зобов'язання постачальником та податковий кредит покупцем при отриманні/перерахуванні такого гарантійного платежу не визначаються.

Нагадаємо також, що у випадку зміни в процесі дії договору напряму використання отриманого раніше забезпечувального (гарантійного) платежу, який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов'язань за договором, а потім його було направлено в рахунок оплати товарів/послуг (що має бути обумовлено додатковою угодою до договору), на дату такої зміни (дату укладення додаткової угоди до договору) одержувач повинен нарахувати податкові зобов'язання на суму отриманого забезпечувального (гарантійного) платежу, скласти й зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Водночас, якщо згідно з договором платіж у вигляді гарантійних внесків у майбутньому буде зараховано в оплату за товари (роботи, послуги), податкові зобов'язання за такою операцією виникають на дату одержання коштів.

А ось у тому випадку, коли гарантійні внески зараховують у рахунок сплати штрафних санкцій (наприклад, за дострокове розірвання договору), податкові зобов'язання з ПДВ не виникають, оскільки суми штрафів не оподатковуються ПДВ на підставі п. 188.1 ПКУ.

Також радимо матеріал «Гарантійний платіж нерезиденту: чи діє валютний нагляд» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360: Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини