Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи декларувати в рамках податкової амністії будинок у спільній власності – пояснює ДПС

Реклама

ДПС пояснює, що до об'єктів одноразового (спеціального) добровільного декларування може відноситись нерухомість (земельні ділянки, об'єкти житлової і нежитлової нерухомості), яка належить декларанту на праві власності (в т. ч. на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходиться (зареєстроване, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі - Декларація).

Водночас житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м., або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м., за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення, належать до активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізособою права на подання Декларації вважають такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.

Норми прописані в пп. "б" п. 4 та п. 10 підрозділу 94 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ.

Тож, якщо житловий будинок належить фізособі на праві власності (в т. ч. на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходиться на території України та/або за її межами станом на дату подання Декларації, був одержаний (набутий) такою фізичною особою за рахунок доходів, які підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, то такий об'єкт майна може бути об'єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування. Однак фізособа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у Декларації.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Придбайте систему прямо зараз.

Також ознайомтесь:

- Податкова служба розробляє порядок перевірок декларацій, поданих в рамках податкової амністії;

- в декларації для податкової амністії показують нерухомість, яка частково побудована за неоподатковані кошти;

- нульові одноразові декларації в рамках податкової амністії не подаються до ДПС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини