Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для ФОПів зміняться правила роботи з 1 січня 2022 року – ДПС

Реклама

Фізичні особи підприємницької діяльності будуть зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій із 1 січня 2022 року. Про це нагадує Головне управління ДПС у Львівській області.

У ПКУ зазначено, вказують податківці, що такий реєстратор має бути у всіх ФОП, якщо вони не належать до «спрощенців», але проводять розрахункові операції. Водночас, обов'язкова наявність подібних розрахункових систем залежить від моделі бізнесу, кажуть у ДПС.

Так, якщо це B2B, відповідно, працюють компанії з тими самими ФОП та юридичними особами, тому всі їхні розрахункові операції проводяться за допомогою банків. Отже, РРО з високою ймовірністю їм не знадобиться.

Якщо ж модель бізнесу B2C, тобто угоди здійснюються переважно з роздрібної торгівлі, то РРО знадобляться.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Від себе додамо, що якщо подивитись по групах спрощенців, то з 2022 року залишаються повністю захищені від використання РРО/ПРРО лише ФОПи 1-ї групи (пп. 296.10 ПКУ). Отже, , у кожного ФОПа з 2022 року має обов'язково бути РРО. Тобто його повинні застосовувати ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, інтернет-магазини, продавці текстилю, магазини секондхенду тощо та всі ФОПи, крім платників єдиного податку п1-ї групи, які не мають найманих працівників і здіснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Пошук відповідей на ситуації з ведення обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Читайте також:

- для яких ФОПів використання РРО є обов'язковим у 2021 році;

- ДПС повідомила про доопрацювання у безкоштовному ПРРО;

- ДПС пояснила використання операцій "сторно" на програмних РРО.

- із 1 жовтня податківці не можуть штрафувати за відсутність в чеку значення коду акцизної марки алкогольного напою

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини