Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив нову форму повідомлення про прийняття працівника на роботу

Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 28 грудня 2021 р. № 1392 вніс зміни до власної постанови від 17 червня 2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу». До назви останньої додалося «…укладення гіг-контракту». Тобто надалі повідомляти податківців треба не лише про прийняття працівника на роботу, а й про укладення гіг-контракту в рамках ДіяСіті. Причина - норми Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Оновлена версія Постанови № 413 передбачає, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом ДіяСіті до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента ДіяСіті засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв'язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

У новій редакції виклали і додаток до Постанови № 413, який тепер встановлює форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту. І тут цікавий нюанс: раніше у формі були дві категорії працівників, про яких надсилають Повідомлення: 1 - наймані працівники з трудовою книжкою; 2 - наймані працівники без трудової книжки. Нова ж форма Повідомлення передбачає вже чотири категорії: 1 - наймані працівники за основним місцем роботи; 2 - працівники за сумісництвом; 3 - гіг-спеціалісти за гіг-контрактом; 4 - працівники на підставі цивільно-правових договорів. Щодо сумісників, то раніше їх позначали як працівників без трудової книжки.

Але текст самої Постанови № 413 не згадує осіб, найнятих за цивільно-правовими договорами. При цьому податківці традиційно стверджували, що у разі прийняття працівника на роботу за цивільно-правовою угодою [при цьому говорити про прийняття на роботу за ЦДП юридично не коректно, адже не йдеться про трудові відносини - Ред.] подавати повідомлення не потрібно: у листі від 03.09.2015 р. № 21446/10/28-10-06-11, на сайтах ГУ ДПС у Запорізькій та Черкаській областях.

Не пропустіть важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини