Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС та Держпродспоживслужба попередили магазини про штрафи за відмову приймати платіжні картки

Реклама

ДПС повідомила про системні скарги громадян на незабезпечення продавцями товарів можливості провести розрахунки за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

Також скарги надходять на адресу Держпродспоживслужби.

Податківці нагадали про обов'язок забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів для розрахунків за продані товари (надані послуги), включаючи суб'єктів малого підприємництва, які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у населених пунктах з чисельністю населення від 25 тис. осіб і які відповідно до закону використовують РРО. Він визначений постановою КМУ "Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів" від 29.09.2010 р. № 878.

Це треба врахувати й платникам податків, у яких виник обов'язок застосовувати РРО/ПРРО з 01.01.2022 року.

Свою чергою Держпродспоживслужба нагадує про право споживача на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

Обов'язковість приймання продавцями електронних платіжних засобів встановлена також Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Відмова у безготівковому розрахунку за придбані товари та надані послуги свідчитиме про обмеження прав споживача та виступає порушенням вимог законодавства, за яке передбачена відповідальність:

- штраф у розмірі 500 НМДГ, що складає 8500 грн, яку застосовують до суб'єктів господарювання (п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про захист прав споживачів");

- штраф у розмірі від 2 до 5 НМДГ (34-85 грн) - на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн) - на посадових осіб (ст. 155 КпАП).

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини