Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який штраф заплатить керівник медзакладу за "формальне" переведення медиків на неповну ставку

Реклама

Починаючи із 1 січня 2022 року державні та комунальні заклади охорони здоров'я повинні застосовувати постанову КМУ "Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров'я" від 12.01.2022 р. № 2, якою встановлено мінімальну планку зарплат для медичних працівників.

МОЗ уже пояснив, хто отримуватиме 13500 та 20000 грн після підвищення зарплат медикам.

Цього разу у профільному міністерстві вказали на те, що розрахунок зарплати здійснюють від встановленої Урядом базової зарплати - не менше 20000 гривень для лікарів та не менше 13500 гривень для медичних сестер. Якщо ж лікар чи медсестра працює неповний робочий день або тиждень, їх зарплату розраховуватимуть пропорційно до відпрацьованого часу.

Однак заступник міністра охорони здоров'я попередив про зловживання керівництва, такі як “суто формальне” переведення на неповний робочий день, яке працівники мають право оскаржити. Адже наразі забезпечення цих базових виплат працівникам залежить саме від керівника лікарні, який безпосередньо розпоряджається бюджетом закладу.

Аби не виплачувати лікарям базову зарплату, яка була встановлена Урядом, керівники медзакладів іноді, суто на папері, можуть перевести працівників на 0,75 чи 0,5 ставки. При цьому медики і надалі продовжують працювати повний робочий день. Така ситуація є абсолютно неприпустимою. Кожен медичний працівник, який зіштовхнувся з подібною ситуацією, має звернутися зі скаргою до регіонального управління Держпраці”, - повідомив заступник міністра.

Якщо інспекційним відвідуванням Держпраці буде встановлено, що медпрацівника формально переведено на неповний робочий день, а фактично він працює повний, то на керівника медичного закладу буде накладено штраф - 65000 гривень за кожного працівника.

Маєте питання щодо оплати праці? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини