Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Передані безоплатно активи оподатковують ПДВ – навіть у рекламних цілях

9 лютого 2022, 17:25
1074
0
Реклама

Безоплатна передача є об'єктом оподаткування ПДВ - нагадують податківці. При її здійсненні база оподаткування визначається за загальними правилами.

Це рівною мірою стосується і рекламних роздач товарів, що були придбані без ПДВ. База оподаткування визначається не нижче ціни придбання.

Водночас, якщо вартість безоплатно розповсюджених товарів включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то такі товари вважаються використаними в оподатковуваних операціях, а тому розповсюдження товарів не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів, яка підлягає оподаткуванню ПДВ.

Такі безоплатно передані товари визнаються оподатковуваними ПДВ у складі тієї операції, до вартості якої їх було включено.

До речі, про облікові аспекти проявів щедрості читайте в матеріалі "Безкоштовна рекламна роздача товарів: що в обліку з ПДВ і податку на прибуток" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух".

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Користуйтеся публікаціями в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини