Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна працівника, який не з’являється на роботі через бойові дії, направити «заднім числом» у відпустку: пояснення Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці у Черкаській області повідомили, що працівників, які не з'являються на роботі внаслідок обставин, пов'язаних з бойовими діями, не можна направити «заднім числом» у відпустку.

Вони також зазначили, що зазначений час неявки працівника у табелі обліку використання робочого часу доцільно відмічати умовним позначенням «І» - інші причини неявок або «НЗ» - неявка з нез'ясованих причин. Окрім того вони вказали, що працівники, які не виходять на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов'язаних з ними обставин, не можуть бути звільнені за п.4 ч. 1 ст. 40 КЗпП за підставою „прогул”. Адже це обумовлено необхідністю збереження життя та здоров'я таких працівників та їх сімей і вважається як відсутність на роботі з поважних причин. Якщо не було оголошено простою, у такому випадку за працівниками зберігаються робоче місце та посада.

Нагадаємо, що Держпраці пояснило, що має робити з працівниками підприємство, яке не може функціонувати через війну.

Читайте також матеріал «Простій: як оформити й оплатити вимушену бездіяльність підприємства».

Постав запитання експертам LIGA ZAKON про бізнес-діяльність в умовах воєнного стану. Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків, чи релокація бізнесу - дізнайся як діяти за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини