Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові податкові пільги для ФОПів та підприємств в умовах війни

22 березня 2022, 14:00
49838
0
Реклама

На час війни та для післявоєнного стану розбудови країни потрібна нова податкова модель і Президент України підписав Закон України від 15.03.2022 р. № 2120-IX для підтримки українського бізнесу в умовах війни.

Закон містить кардинальні зміни щодо єдиного податку, зменшення ПДВ та акцизу на пальне, податкові стимули для великого бізнесу та благодійності.

Перше, що прийнято Законом і стосується кожного, як громадян, так і військових - це пільги з реалізації пального

Зокрема, для стабілізації цін на пальне передбачено пільги, а саме зменшено ставку податку на додану вартість на пальне з 20% до 7%, а також скасовано акциз.

Друге, оновлено спрощену систему оподаткування та надано пільги із сплати податків.

Сплачувати єдиний податок зможуть не лише ФОПи-"спрощенці", але й великі підприємства за новими ставками.

Для цього Законом на період воєнного стану для платників, що перебувають на 3 групі єдиного податку збільшено ліміт річного доходу до 10 млрд гривень, і немає обмежень щодо кількості працівників. Ставка становитиме 2% від обороту незалежно від виду діяльності (виняток становить діяльність, пов'язана з підакцизними товарами, гральним бізнесом, обміном валют та видобуток і реалізація корисних копалин, банки, страхові компанії, ломбарди ФОП, юрособи-нерезиденти та ін.). ПДВ на цей період не нараховуватиметься і не сплачуватиметься. Звітний період квартал, сплата помісячно до 15 числа. Заяву про перехід на спрощену систему з особливостями необхідно подати до 31 березня.

ФОП 1,2 груп мають право не сплачувати єдиний податок. Ця норма є добровільною.

Також ФОПи як на спрощеній, та і на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе. Ця норма стартує з 1 березня 2022 року і припиняє дію через рік після закінчення воєнного стану.

"Спрощенцям" 2,3 груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені з коштів держбюджету.

Протягом воєнного стану та 3 місяці потому штрафи та пеня з ЄСВ не стягується, а перевірки не проводяться.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Оперативно про головне від LIGA ZAKON. Отримай доступ до регулярних оновлень аналітики, новин та НПА. Знай як діяти бізнесу в умовах воєнного стану.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини