Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи звітувати з податку на нерухомість, якщо нерухомість не є об’єктом оподаткування таким податком

7 червня 2022, 13:50
794
0
Реклама

Фахівці ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадали, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (податок), станом на 01 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Декларація) за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості Декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Об'єктом оподаткування податком є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.2.1 ПКУ).

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Об'єкти, які не підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки перелічено у пп. 266.2.2 ПКУ.

Також, при обчисленні бази оподаткування об'єктів нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, контролюючим органом не враховуються об'єкти нерухомості, що не є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 38.6 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 ПКУ у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно.

Отже, якщо суб'єкт господарювання є власником об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості та має документальне підтвердження віднесення даного об'єкта до категорій, визначених пп. 266.2.2 та пп. 38.6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, то такий суб'єкт господарювання звільняється від обов'язку подавати Декларацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини