Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС розповіла про нульову ставку ПДВ при поставках запчастин та комплектуючих до транспортних засобів

10 серпня 2022, 13:25
4178
0
Реклама

У разі якщо відокремлені підрозділи/філії/частини (які не є окремими платниками ПДВ), установ/організацій, визначених Постановою № 178, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, придбають товари для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, то до операцій з постачання таких товарів застосовується нульова ставка ПДВ, відповідно до пп. "г" пп. 195.1.2 ПКУ та Постанови № 178. Про це повідомили податківці в ІПК ДПС від 29.07.2022 р. № 8271/6/99-00-21-03-02-06.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано в рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Норми ПКУ не передбачають можливості для платників податку - постачальників здійснювати вибір щодо застосування чи незастосування нульової ставки податку, оскільки застосування встановленої діючим законодавством ставки податку є обов'язком, а не правом платника податку.

Також ДПС вважає за необхідне зазначити, що застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання товарів не залежить від факту формування чи не формування постачальниками податкового кредиту за операціями з придбання товарів чи сировини для виготовлення товарів, які надалі постачаються за нульовою ставкою податку.

Тобто, незалежно від того, був сформований постачальником чи ні податковий кредит за операціями з придбання пального (товар для заправки), будь-яких інших товарів, що використовуються для забезпечення транспорту (інші пально-мастильні матеріали, запасні частини, комплектуючі, охолоджуючі рідини, інструменти та додаткове обладнання, визначені відповідними нормативними та технічними документами), операції з подальшого постачання таких товарів для визначених Постановою № 178 категорій суб'єктів оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість. При цьому, оскільки режим застосування нульової ставки не є тотожним режиму звільнення від оподаткування ПДВ, нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, постачальником при здійсненні операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ, не здійснюється.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини