Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособа отримує у позичку від директора офіс: оподаткування ПДВ та єдиним податком

16 серпня 2022, 17:00
1475
0
Реклама

Операція з безоплатної передачі майна за договором позички у строкове користування без переходу права власності на нього не є об'єктом оподаткування у розумінні п. 185.1 ПКУ, оскільки така операція не відповідає визначенню операцій з постачання товарів/послуг, наданому пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ. Про це податківці відзначили в консультації, надаючи відповідь на питання щодо оподаткування ПДВ та єдиним податком операції з безоплатного користування нежитловим приміщенням згідно договору позички.

Водночас, за словами податківців, операція платника податку з надання позички, в тому числі на безоплатній основі, є послугою, отже, об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ за ставкою 20% виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ.

З метою оподаткування для платника податку - користувача операція з отримання майна у безоплатне користування за договором позички розглядається як безоплатне отримання послуг.

Окрім цього, за правилами ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, необоротних активів, а не їх придбання. Таким чином отримання у безоплатне тимчасове користування офісного приміщення шляхом укладання договору позички з фізичною особою, не є об'єктом оподаткування у розумінні п. 185.1 ПКУ.

З огляду на вищевикладене при отриманні майна у безоплатне користування за договором позички до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду послуг з урахуванням звичайних цін. При обчисленні об'єкта оподаткування при залученні у безоплатне користування офісного приміщення від фізичної особи звичайна ціна визначається на рівні ринкової, яка склалася на ринку ідентичних товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних умовах.

Джерело: ІПК ДПС від 04.02.2022 р. № 306/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини