Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи надається довідка про відсутність заборгованості, якщо в ІКП обліковується борг, що виник упродовж воєнного стану

22 серпня 2022, 16:10
489
0
Реклама

ДПС нагадала: категорія податковий борг визначається лише загальними положеннями ПКУ, а особливостями справляння податків та зборів протягом дії воєнного стану в Україні, що визначаються п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, чітко не визначено статус несплачених грошових зобов'язань.

Для платників податків, у яких відсутня можливість виконати податковий обов'язок під час дії воєнного стану, алгоритм дій буде затверджений Міністерством фінансів України у відповідному підзаконному акті.

Отже, за наведених умов до настання визначених ПКУ строків подання податкової звітності, сплати податків, підстави для виникнення податкового боргу в розумінні п.п. 14.1.175 ПКУ, відсутні, а такі грошові зобов'язання вважаються несплаченими.

Замов LIGA360 та отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Поряд з тим зазначаємо, що особливості справляння окремих податків та зборів на період дії воєнного стану встановлені, зокрема, підпунктами 69.14, 69.15, 69.16, 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з якими перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України (вже є проект наказу).

Тому, у практичній діяльності наявність податкового боргу має встановлюватися у кожному окремому випадку, щодо окремого платника податків, за окремим податком, а не виходячи із законодавчих положень або інформаційно-комунікаційних систем ДПС, у яких такі особливості не знайшли своє відображення.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 135.06 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини