Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Капітальні поліпшення основних засобів від корпорації: чи виникають податкові зобов'язання з ПДВ у балансоутримувача

7 вересня 2022, 17:20
253
0
Реклама

Фахівці ДПС розглянули звернення платника податку, який входить до складу корпорації на правах учасника та є балансоутримувачем основних засобів. Корпорація визначена замовником виконання робіт з капітального ремонту таких основних засобів (об'єктів вуличної мережі). В результаті виконаних робіт здійснюються поліпшення основних засобів, які належать балансоутримувачу. Передача капітальних поліпшень корпорацією здійснюється на безоплатній основі. Виникає питання: чи необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ при отриманні від корпорації поліпшень, що створені у ході виконання робіт з капітального ремонту основних засобів. При цьому передача таких поліпшень здійснюється на безоплатній основі без прийняття на то рішень відповідних органів.

Податківці нагадали: згідно з пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Хочете налагодити ефективну роботу бухгалтерії? Спробуйте рішення LIGA360 для вашого департаменту. Моніторте зміни законодавства, економте час на поданні звітності, діліться аналітикою та практичними рекомендаціями для роботи. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Норми пп. 197.1.16 ПКУ поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

Застосування пільги згідно з пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

- передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;

- операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;

- передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;

- операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення Уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

У разі якщо при здійсненні операцій з безоплатної передачі об'єктів не дотримано хоча б однієї із зазначених вимог, то така операція оподатковується ПДВ у загальновстановленому розділом V ПКУ порядку за ставкою 20%.

Таким чином, операція з передачі (у тому числі безоплатної) корпорацією балансоутримувачу капітальних поліпшень основних засобів є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку виходячи з бази оподаткування, встановленої п. 188.1 ПКУ, крім випадків, коли така операція звільнена від оподаткування ПДВ відповідно до норм ПКУ.

У балансоутримувача при отриманні від корпорації капітальних поліпшень основних засобів податкові зобов'язання з ПДВ не виникають.

Джерело: ІПК ДПС від 12.05.2022 р. № 497/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини