Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фіскальні чеки повинні включати всі обов’язкові поля, навіть пусті: суд підтримав позицію Мінфіну та ДПС

Реклама

ДПС звернула увагу, що у 2020 - 2021 роках були звернення суб'єктів господарювання до судів різних інстанцій в Україні з позовами щодо визнання незаконними певні розділи та/або в цілому Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджених наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі - Положення № 13), в частині визначення обов'язкових реквізитів до різних видів розрахункових документів.

Податківці уважають, що Верховний Суд постановою від 04.08.2022 року у справі № 640/18441/20 поставив крапку в цих суперечках, бо підтримав позицію Мінфіну та ДПС.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Форми розрахункових документів, затверджені Положенням № 13 у вигляді уніфікованих таблиць, що містять окремі визначені поля, а зміст розрахункового документу передає інформація, що повинна зазначатись платниками податків у встановленому формою вигляді, у встановленому формою полі - та є реквізитами розрахункових документів.

Сама по собі форма та зміст розрахункових документів не вимагає від платників податків виконання жодних додаткових обов'язків щодо адміністрування податків та/чи зборів. Тому виключення окремих полів з форми чеку, у випадку відсутності обов'язку у платника їх заповнювати, є нелогічним. За відсутності певних даних, не залежно від обов'язковості їх занесення до форми чеку, інформація у відповідному полі чеку не заповнюється.

При цьому відсутність обов'язкових реквізитів розрахункових документів, за умови наявності інформації та відповідно до обов'язку платника податків заповнити інформацією відповідні поля форми чеку, будуть призводити до визнання таких розрахункових документів невідповідними.

Заповнюють поля форми розрахункових документів обов?язково лише за наявності у платника податків інформації, яка безпосередньо пов'язана з ним і відповідає змісту розрахункового документу, що формується.

Тож ДПС наводить приклади:

- не заповнюють поля для платників ПДВ платники, що не є платниками цього податку, альтернативний спосіб заповнення «Без ПДВ»;

- не заповнюють поля для акцизного податку платники, що не є платниками цього податку, альтернативний спосіб заповнення «Без АП»;

- не заповнюють поле код УКТЗЕД по товарам, що не є підакцизними.

Однак наведені приклади не є виключними.

Верховний Суд вказує, що посилаючись виключно на незгоду із формою та змістом розрахункового документа в частині зазначення реквізитів щодо ПДВ, позивачі просили визнати нечинним весь розділ VI Положення № 13, не обґрунтовуючи свою незгоду із закріпленими іншими обов'язковими реквізитами.

Колегія суддів вважає, що правильність розуміння ДПС України Положення № 13 не може перевірятися і вирішуватися судом шляхом оскарження нормативно-правового акта, а питання доцільності тих чи інших реквізитів у формі та змісті розрахункового документа не може вирішуватися у судовому порядку, позаяк суд не є суб'єктом нормотворення.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини