Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як діяти роботодавцю, який подав повідомлення про прийняття на роботу, коли працівник передумав — Федерація профспілок

11 жовтня 2022, 14:05
2299
0
Реклама

На офіційному веб-порталі Федерації професійних спілок України нагадали, що ст. 24 КЗпП передбачено, що працівника не можна допустити до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Отже, роботодавець зобов'язаний подати повідомлення про прийняття на роботу працівника за трудовим договором до ДПС за місцем обліку як платника ЄСВ.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Однак фізособа має право змінити своє рішення і не з'явитися на підприємстві в свій перший робочий день. Тому за таких обставин на підставі заяви працівника або акта про відмову працівника приступити до роботи, роботодавцю необхідно видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу.

Але цього недостатньо. Після скасування наказу про прийняття також необхідно анулювати і повідомлення про прийняття на роботу.

Отже, якщо оформлений працівник не приступив до роботи, необхідно до ДПС подати скасовуюче повідомлення. При цьому законодавство не визначає строків, в які подають таке повідомлення, проте, доцільно подати його до ДПС після того, як буде скасований наказ про прийняття на роботу.

Нагадаємо, що ст. 265 КЗпП (за порушення інших вимог трудового законодавства), передбачено штраф у розмірі 1 мінзарплати, який застосовується за неподання чи несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу тільки з позначкою «початкове».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини