Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неможливість виконувати податкові обов’язки під час війни: в ДПС відповіли на нові питання

Реклама

Податкова служба надала платникам податків відповіді на поширені питання щодо наказу Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225, яким затверджено порядок підтвердження можливості чи неможливості виконувати обов'язки, визначені у пп. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Питання 1. Заява про неможливість виконання свого податкового обов'язку, зокрема, щодо сплати податкових зобов'язань з плати за землю, податку на нерухоме майно, отримана від платника податку - юридичної особи контролюючим органом за неосновним місцем обліку такого платника (платник окремих податків). Чи розглядається така заява контролюючим органом за неосновним місцем обліку такого платника?

Рішення/попереднє рішення щодо можливості чи неможливості своєчасного виконувати податковий обов'язок приймає контролюючий органом за основним місцем обліку платника.

Водночас згідно із п. 8 розділу ІІ Порядку № 225 платники податків подають до контролюючого органи заяву та документи в електронній формі шляхом надсилання через електронний кабінет, або у паперовій формі, подавши до контролюючого органу за місцем податкової адреси, або будь-якого сервісного центру контролюючого органу, або надіславши поштою. При поданні заяви за неосновним місцем обліку розгляд проводить контролюючий орган, до якого подано заяву.

Максимум інструментів для бухгалтера - у рішенні LIGA360. Планувальник робочого дня, алгоритми дій для бухгалтера, шаблони й бланки, сервіс онлайн-звітності. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Питання 2. Якщо платник податків, податкова адреса якого є тимчасово окупована територія України, до заяви взагалі не надав документи та інформацію, а лише зазначив, що відсутня можливість виконувати свої податкові обов'язки. Як тоді контролюючому органу довести можливість чи неможливість виконувати податкові обов'язки?

Запропонувати платнику скористатися можливістю, яку передбачає п. 4 розділу ІІ Порядку № 225, та подати заяву, документи, інформацію одночасно з набуттям можливості виконувати один із податкових обов'язків (реєстрація податкових накладних, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов'язання та ін.) таким платником податку, але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

У такому разі рішення/попереднє рішення щодо можливості чи неможливості своєчасного виконувати податковий обов'язок приймається після подання платником податків такої заяви, документів та інформації у визначений Порядком № 225 строк.

Питання 3. У Заявах платники вказують про неможливість виконувати окремий податковий обов'язок (наприклад, подати звітність з земельного податку), але при цьому в рішенні не передбачено переліку податкових обов'язків, стосовно яких приймається таке рішення. Чи може платник податку подати заяву щодо неможливості виконувати податковий обов'язок виключно з одного податку, але водночас продовжувати подавати звітність та сплачувати податки та збори по іншим напрямам?

Рішення/попереднє рішення щодо можливості чи неможливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов'язку приймається відносно платника податку, а не щодо будь-якого окремого податку/збору.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини