Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна — ДПС

11 листопада 2022, 12:25
2647
0
Реклама

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомило, що з 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон України від 20.09.2022 р. № 2600-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (далі - Закон № 2600-ІХ).

Основні зміни відповідно до Закону № 2600-ІХ зазнали питання щодо оподаткування ПДВ, ПДФО та податку на прибуток.

Зміни щодо оподаткування в частині ПДВ:

1. Передбачено касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ щодо операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

2. Включили до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об'єкта житлової нерухомості тощо.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Зміни щодо оподаткування ПДФО

Установлено порядок оподаткування ПДФО доходу від операцій з неподільним об'єктом незавершеного будівництва/майбутнім об'єктом нерухомості, подільним об'єктом незавершеного будівництва та з відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця. Зокрема, визначено, що вказаний дохід оподатковується за ставкою 18% та водночас може бути зменшений на документально підтверджені витрати.

Нові правила в частині оподаткування податком на прибуток підприємств:

1. Визначено, що є активами інституту спільного інвестування.

2. Платники податку на прибуток підприємств, що здійснюють операції з першого продажу неподіленого житлового об'єкта житлової нерухомості, поряд з нормами, встановленими ПКУ, мають право визначати податкове зобов'язання з податку на прибуток підприємств з урахуванням особливостей, визначених п. 141.12 ПКУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини