Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Без 8 Березня і тоталітарної спадщини – депутати планують змінити у КЗпП перелік свят

23 травня 2023, 09:30
3513
0
Автор:
Реклама

На засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбувся попередній розгляд чотирьох законопроектів щодо святкових і неробочих днів в Україні, а саме:

- про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят за реєстр. №9009;

- про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкових днів за реєстр. №9009-1;

- про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів за реєстр. №9009-2;

- про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкових неробочих днів за реєстр. №9009-3.

У більшості висновків до усіх вищевказаних законопроектів зазначається, що Україна має позбутися радянських підходів у відзначенні свят і пам'ятних дат, сформованих за часів комуністичного тоталітарного режиму.

Відповідно до пояснювальних записок до законопроектів за реєстр. №№9009 та 9009-3, метою цих проектів актів є встановлення українських свят, робота в які не провадиться, та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті, очищення державного календаря від нав'язаних минулим дат, а також на визнання усталених традицій і укорінення історичної пам'яті в українському культурному просторі.

Водночас, законопроектом за реєстр. №9009-1 пропонується уточнити та актуалізувати назви та дати святкових днів, робота в які не провадиться, визначених у статті 73 Кодексу законів про працю України, у відповідності із загальносвітовою та європейською культурними традиціями. Натомість проект Закону за реєстр. №9009-2 фіксує на законодавчому рівні відмову від радянської традиції відзначення 8 березня, як державного свята і неробочого дня.

Під час розгляду основного та альтернативних законопроектів майже всі члени Комітету висловили думку, що, враховуючи численну кількість пропозицій та високий суспільний інтерес до питання встановлення неробочих святкових днів в Україні, варто напрацювати на базі усіх законодавчих ініціатив єдиний проект Закону, який би врахував пропозиції зацікавлених сторін з цього питання.

За підсумками обговорення законодавчих ініціатив Комітет ухвалив висновок і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проекти Законів за реєстр. №№9009, 9009-1, 9009-2, 9009-3 до порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Водночас Комітет створив робочу групу щодо напрацювання єдиного законопроекту з питань святкування та відзначення вихідних святкових днів в Україні.

Також Комітет прийняв рішення створити робочі групи з доопрацювання до другого читання низки законопроектів, зокрема:

- проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань за реєстр. №8313;

- проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. №8244.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини