Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто з державних службовців повинен декларувати доходи – НАЗК

14 червня 2023, 12:35
10517
0
Автор:
Реклама

НАЗК листом від 12.05.2023 р. № 200-03/10561-23 нагадало про декларування особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Перелік суб'єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції” (далі - Закон), визначений ст. 3 Закону.

Суб'єктами декларування є особи, зазначені у п. 1, пп. “а”, “в”, “г” п. 2, п. 4 ч. 1 ст. 3 Закону, інші особи, які зобов'язані подавати декларацію відповідно до Закону (ст. ст. 1, 45 Закону).

Види декларацій, строки їх подання та звітні періоди, які вони охоплюють, визначені ст. 45 Закону та Порядком заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Порядок).

Національне агентство підготувало Роз'яснення щодо застосування окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” стосовно заходів фінансового контролю (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку) від 29.12.2021 № 11 (далі - Роз'яснення).

Обов'язок подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), відповідно до ст. 45 Закону виникає у зв'язку зі здійсненням діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у п. п. “а”, “в” та “г” п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, а також перебуванням на посадах (у статусах), зазначених у п. 1, п. п. “а”, “в” та “г” п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону.

У разі набуття особою статусу суб'єкта декларування 01 січня (тобто під час щорічної кампанії декларування, яка зазвичай триває з 01 січня до 31 березня), на таку особу поширюються вимоги ст. 45 Закону в повному обсязі з моменту набуття такого статусу, у тому числі й вимога щодо подання декларації за минулий рік (щорічна декларація з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування”).

Інформація про те, які види декларацій існують, коли їх слід подавати і який звітний період вони охоплюють, викладена у п. 1 Роз'яснень.

Особливості декларування в різних ситуаціях, у тому числі необхідність / відсутність необхідності подання декларацій при звільненні та після звільнення, викладено в розділі I Роз'яснень.

Стосовно декларації кандидата на посаду НАЗК інформує: якщо особа, у якої виник обов'язок подати декларацію кандидата на посаду, незалежно від обставин вже подала щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за минулий рік, декларація кандидата на посаду за цей період не подається (пп. 3 п. 2 розд. II Порядку, п. 1 Роз'яснень).

Відповідно до п. 2-7 розд. XIII “Прикінцеві положення” Закону на період дії в Україні воєнного стану строк подання декларацій та інших електронних документів до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр) відстрочено: вони можуть бути подані протягом 90 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану. Однак в суб'єктів декларування залишається обов'язок подання усіх передбачених Законом видів декларацій.

Національне агентство продовжує забезпечувати доступ суб'єктів декларування до особистих кабінетів Реєстру, а тому подання електронних документів до цього Реєстру можливе і під час дії воєнного стану.

Крім того, у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону №8071, яким пропонується відновити декларування до припинення чи скасування воєнного стану.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини