Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вищі навчальні заклади перевіряють перебування вступників на військовому обліку – на що звертають увагу

25 липня 2023, 10:40
744
0
Автор:
Реклама

Міністерство освіти і науки України листом від 13.07.2023 р. № 1/10331-23 надало роз'яснення порядку виконання пункту 34 Порядку військового обліку щодо перевірки наявності військово-облікових документів і факту перебування на військовому обліку вступників до закладів фахової передвищої, вищої освіти.

У листі рекомендують указаним закладам:

1. Акцентувати діяльність приймальних комісій закладів освіти на роботу щодо встановлення наявності військово-облікового документа, а не на визначення його дійсності, правомірності чи легітимності. Врахувати, що до військово-облікових документів не відносяться будь-які документи, що видані не ТЦК (медичні комісії, закордонні дипломатичні установи України, державні органи, підприємства, установи, організації тощо). Військово-облікові документи або довідки про перебування на військовому обліку громадян видаються виключно ТЦК.

2. Факт перебування на військовому обліку вступників за військово-обліковими документами можливо встановити у разі виконання хоча б однієї з наступних умов:

- наявності відміток про приписку до призовної дільниці, перебування на військовому обліку за місцем проживання (реєстрації) або виключення з військового обліку за віком чи за станом здоров'я;

- розташування місця проживання (реєстрацій) вступника на території відповідальності районного ТЦК;

- відповіді на запит (звернення) закладу освіти до відповідного районного ТЦК щодо підтвердження перебування вступника на військовому обліку.

3. Об'єднання території відповідальності ТЦК на декілька районів, зміна назв або перейменування населених пунктів, об'єднання адміністративно-територіальних одиниць у нові, що не відображено у військово-облікових документах, не вважати підставою для відмови у зарахуванні на навчання.

4. Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

5. У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців.

6. У разі сумнівів щодо фактів перебування вступників на військовому обліку звертатись до відповідних районних ТЦК.

7. У разі відмови відповідного ТЦК в оформленні вступнику військово-облікового документа невідкладно інформувати Міністерство освіти і науки України для своєчасного реагування та інформування органів військового управління Збройних Сил України, яким підпорядковані районні ТЦК.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання у рішенні LIGA360:HR. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Мобілізація працівників підприємств, три види повісток і військовий квиток постійно при собі - пояснення облвоєнкома

- Процедура отримання відстрочки від мобілізації - поради роботодавцям від Держпраці

- Мінекономіки назвало помилки, через які роботодавці не можуть забронювати працівників

- Генштаб назвав працівників, яких роботодавці не можуть бронювати від мобілізації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини