Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відновлено е-декларування доходів під час воєнного стану та дію антикорупційних механізмів

12 жовтня 2023, 10:05
15855
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 р. № 3384-IX. 11 жовтня Закон оприлюднили, а отже чинності він набрав 12 жовтня.

Відновлення декларування

Законом №3384 відновлюється електронне декларування під час воєнного стану та дія антикорупційних механізмів. До набрання чинності цим Законом державні службовці та прирівняні особи не були зобов'язані декларувати свої статки під час дії військового стану, втім могли зробити це добровільно.

Тепер визначено обов'язок суб'єктів декларування, які у 2022 - 2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, подати відповідні декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

При цьому полонені й громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до скасування воєнного стану або деокупації територій. Декларації подаються не пізніше 90 днів з дня деокупації території, повернення на підконтрольну Україні територію.

Суб'єкти декларування, які внаслідок поранень, контузій, захворювань, пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби перебувають на стаціонарному лікуванні (у тому числі закордоном) або у відпустці для лікування та/або реабілітації - подають декларації не пізніше 90 днів з дня завершення лікування чи відпустки.

Як вказали у НАЗК, кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше.

Крім того, ті особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом №3384 вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом їм необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб'єкти декларування зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа.

Відкритий доступ до декларацій

На період до припинення або скасування воєнного стану НАЗК має забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Водночас у відкритому доступі не відображатимуться декларації військовослужбовців Держприкордонслужби, ДССЗЗІ, УДО, розвідувальних органів України, ЗСУ та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, полонених, суб'єктів декларування, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, у тому числі якщо відповідні декларації були подані до початку проходження військової служби, призначення на посади.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Контроль, подарунки, зброя - інші новації Закону №3384

З відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Подані декларації пройдуть логічний та арифметичний контроль для визначення показника рейтингу ризику. Декларації з найвищим показником рейтингу ризику будуть відібрані для проведення повної перевірки, що дозволить перевірити законність набуття активів тими чиновниками, до яких роками не доходила черга

Господарський суд Тернопільської області акцентує, що значно розширено строк подання виправленої декларації для всіх суб'єктів декларування і тепер він становить 30 днів (раніше - 7 днів).

Закон №3384 також розширив коло суб'єктів, які зобов'язані декларувати свій матеріальний стан, тепер воно включає посадових осіб юридичної особи публічного права (ч.1 статті 1 Закону №1700).

Закон дозволяє посадовим особам отримувати подарунки, якщо такі подарунки не перевищують двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (5368 грн) та чотирьох прожиткових мінімумів (10736 грн) - якщо подарунки отримані від однієї особи/групи осіб протягом року. Також подарунки, що одержуються як відшкодування службового відрядження і здійснюється за рахунок державного/місцевого бюджету або міжнародних організацій не передбачають декларування.

Закон дозволяє не декларувати рахунки, на яких обліковуються некомпенсовані грошові заощадження громадян України в установах акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", поміщені в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України. Хоча раніше заощадження у такому банку прирівнювались до звичайних банківських вкладів, тобто підлягали обов'язковому декларуванню.

У рамках адаптації Закону України «Про запобігання корупції» до воєнних реалій, законодавці дозволили не декларувати засоби індивідуального захисту, дрони та їх аналоги, індивідуальні засоби спостереження/розвідки, оптико-електронні системи та вогнепальну зброю, отримані військовослужбовцями під час дії правового режиму воєнного стану.

Також суб'єкти декларування зможуть не вказувати місцезнаходження нерухомості, що розташована за межами України та є місцем фактичного проживання члена сім'ї суб'єкта декларування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини