Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як сформувати чек РРО/ПРРО при оплаті товарів частинами — ДПС

Реклама

Дедалі більшої популярності набирає продаж товарів на умовах внесення оплати частинами. При цьому приймання кожної частини оплати, нагадують податківці, має здійснюватися з дотримання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265/95-ВР від 06.07.1995 р. Тож необхідно забезпечити видачу розрахункових документів встановленої форми та змісту.

До прикладу, при продажу товару з отриманням попередньої оплати у першому чеку замість назви має бути зазначено, що це «аванс за ххх», де «ххх» - це артикул чи назва товару та вказана саме та сума, яка була отримана від покупця. Загалом можна зазначити і будь-який інший ідентифікатор, що забезпечить пізнаваність товару. Варто відмітити, що кількість чеків на приймання авансів не обмежена, але правила їх формування єдині. Податківці також рекомендують у коментарях до такого чеку зазначати «Залишок до сплати». Це реквізит не обов'язковий, проте допоможе ідентифікувати господарську операцію.

Другий чек (останній чек), у межах якого відбувається остаточний розрахунок і вручення товару покупцю (і той, який не передбачає остаточної оплати, у зв'язку із повним погашенням вартості товарів авансами) має містити повну номенклатуру: назву товару/послуги, що реалізується, його повну ціну, кількість, відображений раніше отриманий аванс або аванси, на який буде зменшуватись вартість товару, та безпосередньо суму до сплати після врахування суми авансу (авансів), які були попередньо внесені покупцем.

Звертаємо увагу, що програмування РРО/ПРРО з метою відповідної візуалізації фіскальних касових чеків, які ними створюються, та правильного відображення інформації про здійснені суб'єктами господарювання розрахункові операції, має відбуватись відповідно до «Технології зберігання і збору даних РРО для ДПC. Протоколу передачі інформації» та/або АРІ фіскального сервера.

При поверненні товару, що був придбаний на умовах оплати частинами, анулювати потрібно весь ланцюг створених чеків у межах такого продажу. Аналогічно, але у зворотній послідовності слід створювати чеки, в межах яких спочатку відбувається отримання товару (без оплати або часткова оплата), а потім - погашення заборгованості за такими операціями.

У такому випадку навпаки, саме перший чек повинен мати номенклатуру, кількість та загальну вартість товару, а всі наступні мають містити інформацію про суть операції, що здійснюється: «часткова оплата», «повна оплата» тощо (свідчить про необмежену кількість варіантів зазначення суті операції), та мати посилання на товар, у межах продажу якого формуються такі чеки або артикул (код), та/або реквізити першого чеку, де у спосіб, дозволений законодавством, зазначена назва товару, що реалізується.

Податківці наполягають, що наведені вище правила формування фіскальних касових чеків повністю відповідають вимогам чинного законодавства і забезпечать поєднання виданих розрахункових документів у ланцюг, який надасть можливість продавцю відстежити отриману оплату за товари, що реалізуються. Причому покупець матиме підтвердження щодо внесення такої оплати.

Платники ПДВ у чеках на отримання «авансу» повинні відображати інформацію щодо нарахування зобов'язань із сплати ПДВ саме на суму фактично отриманого авансу. Разом з тим у чеку з номенклатурою, який є останнім у такому ланцюгу, відповідно до наведеного прикладу, слід відображати лише ті зобов'язання зі сплати ПДВ, які виникають відповідно до залишку до сплати, в межах такого чеку.

У випадку відпуску товару/послуги без оплати або з частковою оплатою в чеку мають бути відображені зобов'язання із сплати ПДВ на повну вартість товару/послуги по чеку.

Разом з тим зобов'язання із сплати акцизного податку визначають в чеках при реалізації підакцизного товару та/або продукції (у розумінні пп.14.1.212 ПКУ).

Наведені вище можливості поділу оплати на частини стають доступні завдяки відповідному програмуванню РРО/ПРРО.

Радимо також прочитати новину «Особливості відображення назви товару в фіскальних чеках РРО/ПРРО».

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини