Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного і чи будуть там повістки – Міноборони

23 січня 2024, 10:00
42685
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062 у другому читанні. У Міноборони акцентували головні зміни, за які проголосували депутати:

1) Хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів та зменшить кількість об'єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткового ППО.

2) «Оберіг». Законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами та розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Це дозволить наповнити «Оберіг» за спрощеною процедурою: без зайвої бюрократії. А громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК: наприклад, інформація про навчання на денній формі чи дані про інвалідність вже будуть в реєстрі.

3) Електронний кабінет військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.

4) УБД. Військові зможуть подавати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім'ї загиблого Захисника. Але у разі неможливості військової частини надати відомості - комісія залишатиметься.

Нагадаємо, що раніше законопроєкт прокоментували нардепи.

Своєю чергою, заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко так пояснила позитиви від законопроєкту в ефірі телемарафону: «Ми зможемо, скажімо так, перший етап - запровадження функціонала електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного. Тобто це буде можливість актуалізувати свої дані. Буде надано період, щоб військовозобов'язаний ці дані актуалізував, надав останні достовірні дані. І далі вже ТЦК будуть використовувати ці дані у своїй щоденній роботі».

Водночас заступниця міністра прямо не відповіла на питання, чи будуть в е-кабінеті військовозобов'язаного повістки. За її словами, «Повістки - це питання, яке буде розглядатися в рамках так званого "мобілізаційного" закону».

Вона підкреслила, що верифікацію в реєстрі "Оберіг" вже проведено: «Ми верифікували дані й трансформували паперові дані в цифрові. Усунули дублі, неактуальну інформацію, яка була наявна в реєстрі. І зараз покращуємо роботу ТЦК, щоб не було додаткових зайвих відправлених повісток, щоб не було нецільового повідомлення військовозобов'язаних прибути в ТЦК».

За словами заступниці міністра оборони, електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку другого кварталу цього року: «Як тільки закон набуде чинності по факту ми можемо приступити до цієї роботи. І в другому кварталі можемо надати такий функціонал».

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини