Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадяни не зможуть заплатити за бронь від мобілізації, така можливість буде лише у юросіб

2 лютого 2024, 14:00
3269
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про обговорення народними депутатами ідеї запровадити можливість для підприємств бронювати працівників від мобілізації завдяки сплаті щомісячного грошового внеску (подекуди це називають військовим збором у збільшеному розмірі). Суми називаються різні - і 20 тисяч грн, і 40 тисяч, і від 6 до 50 тисяч грн. Утім, це все ще на рівні ідей, навіть не законопроєкту. До речі, аналогічну ідею щодо можливості бронювання від мобілізації за щомісячний грошовий внесок висловлювали і щодо ФОПів.

Ідея викликали доволі жваве обговорення, що спонукало голову парламентського Комітету економічного розвитку Дмитра Наталуху ще раз пояснити мотиви ініціювання такого платежу: «Передбачається, що підприємство зможе самостійно обрати працівника, який є для нього критичним і за нього щомісяця додатково сплачувати збільшену суму військового збору на одного працівника. Ця сума варіюється сьогодні від 6 до 50 тисяч гривень. Звичайні фізичні особи не матимуть можливості самі себе бронювати, просто сплативши певні гроші. Головна задача цієї моделі - не зірвати мобілізацію, а навпаки, підтримати Збройні Сили України у рекрутингу, у наборі додаткової потрібної кількості людей шляхом акумуляції збору додаткових коштів».

Згодом Дмитро Наталуха більш розгорнуто звернувся до цієї теми. Він навів чотири найбільш поширені аргументи проти цієї моделі та пояснив чому вони помилкові.

Аргумент перший: бронювання породжує «війну для бідних», бо не у всіх є гроші, щоб його оплатити. На думку нардепа, «війна для бідних», як наратив, по-перше - є штучним і не відповідає дійсності, а по-друге - є шкідливим, адже має конкретну ціль - деморалізувати і військових, і цивільних. «В певному сенсі ЗСУ сьогодні - дуже конкурентний роботодавець в Україні і з позиції зарплат і можливості легально виїхати закордон у відрядження чи відпустку. Скажу лише що в лавах сил оборони служить велика кількість підприємців, професіоналів, спеціалістів різних напрямків різноманітного масштабу, які точно пішли захищати країну не за гроші, або не тому, що не могли уникнути служби законними чи незаконними способами. Тому, я би облишив цей наратив, як ворожий і шкідливий», - каже депутат. За його словами, потрібно запропонувати інструменти, які збалансують сили оборони і їх матеріально-фінансове забезпечення, при цьому - не зірвавши мобілізацію.

Аргумент другий: корупційні ризики, які виникають у зв'язку з тим, що ви дасте легальний спосіб «відкупитись». На це Д. Наталуха відповідає: «Відкуповуватися - незаконно, це, справді, є заохоченням корупції. Відкупилися виродки і егоїсти, яким начхати на цю країну, на людей, які її захищають, і на те, чим ця війна закінчиться. Як і плювати вони хотіли і на економіку, і на ЗСУ, і на всіх нас разом узятих. Ми ж говоримо про кратне збільшення бізнесом фінансування ЗСУ за можливості збереження критичних співробітників, які якраз дозволяють бізнесу більше витрачати на оборону». Тож щоб уникнути корупції і пропонують перенести прийняття рішення щодо списку заброньованих осіб на підприємстві з держави - на керівника. Це має стати відповідальністю власника перед колективом. Тобто, і колективу і керівництву потрібно буде знайти баланс і сформувати список бронювання таким чином, щоб колектив погодився на нього, бо йдеться про бронювання до 50% військовозобов'язаних.

Аргумент третій: платне бронювання призведе до інфляції. На думку ж нардепа, насправді, інфляційні ризики зменшаться. По-перше, збільшення військового збору за заброньовану особу - це добровільний податок і держава отримує ті кошти, які не критичні для бізнесу, а значить можуть піти як на заощадження, так і не вивід капіталу, тобто, кошти, які б не факт, що працювали в українській економіці. По-друге, замість того щоб бізнес тримав такі кошти на рахунках, чи конвертував у валюту, держава компенсує державний дефіцит, який і є основним джерелом інфляції.

Аргумент четвертий: бронювання - лише в інтересах цивільних. Цій тезі Д. Наталуха опонує так: «Ця ідея - набагато ширша за бронювання, але журналісти чомусь про це не сказали. Хоча, можливо, це і краще, що воно одразу не змішалось все до купи. Збільшення фінансування підприємцями армії у нашій пропозиції передбачає не тільки покриття грошового забезпечення військовим... Пропонована модель навіть після мобілізації здатна підтримувати фінансування матеріальних благ для військових і їх родин, але крім цього, ми би говорили, наприклад, і про трудові гарантії - у вигляді гарантованого працевлаштування військових в державних установах всіх рівнів».

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини