Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію – врахуйте при плануванні та обліку робочого часу

7 лютого 2024, 09:45
1488
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України 6 лютого прийняла у першому читанні за основу і в цілому проєкти Законів:

- Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (реєстр. №10456);

- Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстр. №10457).

Першим з цих актів строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року на 90 діб. Згідно з другим строк проведення загальної мобілізації продовжується з 14 лютого 2024 року на 90 діб.

«Спрогнозувати щось стосовно війни зараз дуже складно, адже російська федерація не подає жодних ознак, що вона готова зупинитися. Водночас ми продовжуємо боротися за звільнення наших територій, окупованих росією. І наші Збройні сили роблять усе для того, щоб якомога швидше закінчити цю війну», - зазначив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

Він додав, що також парламент підтримав скорочення строків на надання альтернативних законопроєктів до проєкту закону №10449, який стосується мобілізації: «Верховна Рада отримала лист від Міноборони із проханням якомога швидше розглянути законопроєкт стосовно мобілізації, адже саме ухвалення - це ще не реальні кроки до мобілізації, на це потрібен буде час. Цей документ точно необхідний, адже це запит наших військових, Генерального штабу, Міністерства оборони. Попереду нас чекає дуже багато роботи, щоб його збалансувати та зробити дійсно справедливим».

Нагадаємо, що під час воєнного стану норми Закону №2136 мають пріоритет над КЗпП, а отже продовжується тимчасовий мораторій на застосування окремих норм КЗпП:

- ст. 73 КЗпП, тому святкові й неробочі дні вважають звичайними днями;

- ч. 3 ст. 67 КЗпП, а отже якщо святкові та неробочі дні збігаються з вихідним днем, їх не переносять на наступний день;

- ст. 53 КЗпП, тож тривалість робочого часу напередодні святкових днів не скорочують.

В рішенні LIGA360:HR все про особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини