Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки — лист Мінекономіки

Реклама

Міністерство економіки України у листі від 13.02.2024 р. N 4707-05/10901-09 надало роз'яснення щодо обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки.

Першочергово у Міністерстві нагадали, що обчислюють середню зарплату працівникам відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, що затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. N 100.

У абз.1 п. 2 Порядку автори прописали, що обчислюють середню зарплату для оплати часу відпусток, надання матеріальної допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи. Мова йде про місяці, які передують місяцю надання відпустки, матеріальної допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Водночас, зауважили в Мінекономіки, згідно з абз. 2 п.2 Порядку розраховують середній заробіток для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 р., виходячи з виплат, що нараховані у 2023 році.

При цьому час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключають з розрахункового періоду (абз. 7 п. 2 Порядку).

За відсутності розрахункового періоду середню зарплату обчислюють спираючись на абз. 3-5 п. 4 Порядку (абз. 8 п. 2 Порядку).

У абз. 3 п. 4 Порядку також прописали, що розрахунки варто проводити з установлених у трудовому договорі тарифної ставки, посадового окладу, якщо в розрахунковому періоді у працівника не було зарплати.

Причому, якщо розмір посадового окладу є меншим від мінімалки, середню зарплату розраховують з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку (абз. 4 п. 4 Порядку).

Тож звільняючи у 2024 році працівника, у якого відсутній розрахунковий період, розраховувати середній заробіток для виплати компенсації за невикористані відпустки слід:

  • в розрахунковому періоді з 01.01.2023 р. по 31.12.2023 р. за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31.12.2023 р.;

  • в розрахунковому періоді, визначеному відповідно до абз. 1 п. 2 Порядку за невикористані відпустки, на які працівник набув право після 31.12.2023 р.

При цьому, інформують в Мінекономіки, потрібно спиратись на розмір мінімальної зарплати, встановлений законодавством на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Також читайте:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини