Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Батьки-боржники з аліментів втратять право на відстрочку – Мін’юст пояснив механізм

23 квітня 2024, 08:27
995
0
Автор:
Реклама

Нині батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак, згідно з новими правилами мобілізації, встановленими Законом №3633, невдовзі за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників буде позбавлено цього права. Водночас, як наголосив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко, мобілізація для такої категорії осіб ні в якому разі не має бути покаранням. «Бо військова служба - це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс справді є категорія таких батьків, які хотіли б сплачувати аліменти, але не мають роботи. Враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм та можливість достатньо швидко погаcити борги. Головне - діти отримають фінансове забезпечення», - вважає Гайченко. У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

Як це буде працювати? Після того, як Закон №3633 набере чинності, військовозобов'язані батьки трьох чи більше дітей мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів. Такі громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною чи медичною освітою) повинні довести право на відстрочку. І не лише факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей. А й відсутність заборгованості, якщо мусять сплачувати аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку. ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість. Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо наявності або відсутності права на відстрочку.

Як відомо, цього року в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму, а разом з ним і сума мінімальних аліментів. Так, з січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей віком до 6 років - 1281,5 грн, для дітей віком від 6 до 18 років - 1598 грн. Важливо, що в законодавстві немає жодних обмежень на стягнення аліментів з військовослужбовців.

Станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебувало 520,2 тис. документів про стягнення аліментів. За словами заступника міністра, ця кількість може змінюватися щомісяця. Але не принципово. У середньому по країні чисельність неплатників аліментів - пів мільйона, з яких станом на березень 16 200 осіб (3 %) - жінки. Кількість документів, за якими сума заборгованості сукупно перевищує суму платежів за три місяці, складає 183 тисяч.

За словами Андрія Гайченка, боржники з аліментів не завжди є фінансово неспроможними. Часто ці люди умисно переписують майно і статки на родичів, аби виконавча служба не могла стягнути борги. Хоча, згідно з чинним законодавством, за несплату аліментів вони потрапляють до Єдиного реєстру боржників з блокуванням банківських карток, забороною на виїзд, керування ТЗ, користування вогнепальною зброєю. «Та навіть достатньо жорсткі обмеження не зупиняють цих людей», - наголосив посадовець.

Заступник міністра уточнив, що точної статистики батьків-боржників за понад три місяці, які мають трьох чи більше дітей, немає. Однак це не менш ніж 20 тисяч людей, які можуть втратити відстрочку.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини