Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинні ФОП-єдинники зберігати первинні документи

7 серпня 2024, 13:30
553
0
Автор:
Реклама

ФОП - платники єдиного податку першої та другої груп і платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ (крім е-резидентів), повинні зберігати первинні документи. Про це повідомила ДПС у роз'ясненні з категорії 107.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Контролери нагадали, що мінімальні строки зберігання документів та інформації, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, установлено ст. 44 ПКУ.

За незберігання первинних документів, на підставі яких було здійснено облік доходів, до ФОПів - платників єдиного податку першої та другої груп і платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, підлягають застосуванню штрафи відповідно до п. 121.1 ПКУ.

Штрафи, передбачені п. 121.1 ПКУ, не застосовують до ФОПів - платників єдиного податку першої та другої груп і платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, за незберігання первинних документів, що підтверджують витрати на придбання товарів / послуг.

Водночас пп. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ "Перехідні положення" ПКУ встановлено, що до платників податків / податкових агентів, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України та не можуть надати первинні документи, на підставі яких було здійснено облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, як виняток із положень ст. 44 ПКУ підлягають застосуванню спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Радимо також ознайомитися зі статтею "ФОП і первинка".

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини