Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більш як половина держслужбовців заявили про ріст зарплати у 2024 році

28 серпня 2024, 10:05
653
0
Автор:
Реклама

54% державних службовців зазначили збільшення рівня заробітної плати у 2024 році, у 16% вона лишилася без змін, у 31% - знизилася. Такими є результати анонімного опитування НАДС, повідомила голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

«Органи, що провели класифікацію посад, отримали прогнозовану і зрозумілу систему винагороди. Держслужбовець відкриває схему посадових окладів, знаходить свій класифікаційний код і розуміє, яка в нього буде заробітна плата. Як у ЄС: подаєшся на посаду, ось твій грейд, твоя сім'я посад і рівень зарплати. Плюс може бути 30% премії», - наголосила Наталія Алюшина.

Відтепер люди, які працюють у різних установах на посадах, що належить до однієї сім'ї посад, мають однаковий оклад. «Різнитися він буде лише залежно від юрисдикції органу. Раніше люди переходили з установи в установу у пошуках вищої зарплати. Тепер можемо говорити про сталість і прозорість», - відзначила голова НАДС.

За її словами, у 2023-му оклад складався з двох прожиткових мінімумів, тобто 5400 грн. Натомість зараз його встановлено на рівні мінімальної зарплати станом на початок року - 7100 грн. Плюс - вислуга років, доплата за ранг, премія (до 30%). «Наші європейські партнери наполягали, щоб ми вилучили норму щодо вислуги років. Ми знайшли компроміс, що буде не 50%, а 30% за вислугу років. Тобто замість 3% за рік за вислугу нараховується 2%. Ми наполягли на необхідності лишити вислугу, бо наші оклади не можна порівнювати з європейськими, але врахували обмеження державного бюджету в умовах війни», - заначила голова НАДС.

За її словами, у 2024-му було застосовано деякі елементи реформи системи оплати праці державних службовців. «Це не все, що передбачено в законопроєкті №8222. Війна втрутилася в наші плани. Експертне середовище, і державні службовці, і народні депутати аналізують стан справ. Гадаю, після прийняття законопроєкту, остаточно зміняться принципи й умови оплати праці держслужбовців. Ідеться про єдину функціональну класифікацію посад, систему моніторингу, перегляду заробітної плати на основі точних даних… Ми активно взаємодіємо з депутатським корпусом. У жовтні очікується внесення законопроекту до зали ВР для прийняття у другому читанні. Це прогноз, але боюся наврочити. Робоча група опрацювала всі 125 поправок народних депутатів», - зазначила Наталія Алюшина.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини