Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилилися у даті складання податкової накладної: виправляємо помилку та сплачуємо штраф

4 квітня 2018, 09:00
1894
0
Реклама

За загальновстановленими правилами податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань з ПДВ платника ПДВ - постачальника товарів/послуг, визначених відповідно до п. 187.1 ПКУ (за правилом "першої події").

При цьому помилка у даті складання податкової накладної не може бути виправлена шляхом подання розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Утім, податкова накладна, складена платником ПДВ за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням іншої дати, ніж дата виникнення "першої події" за такою операцією, може бути визначена платником як така, що зайво складена.

У такому разі платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка визначена ним як зайво складена, із зазначенням у ньому усіх числових показників зі знаком "-". Такий розрахунок коригування складається на дату виявлення факту зазначення неправильної дати в податковій накладній і може бути складений тільки до зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Зважаючи на те, що розрахунок коригування до податкової накладної, визнаної платником податків як зайво складена, передбачає зменшення її числових показників, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН з дотриманням визначених ПКУ термінів реєстрації платником ПДВ, вказаним в зайво складеній податковій накладній як покупець (отримувач) товарів/послуг.

Складення та реєстрація розрахунку коригування до податкової накладної, визнаної як зайво складена, не позбавляє платника ПДВ - постачальника обов'язку скласти податкову накладну за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання "першої події" за такою операцією. Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН таким платником ПДВ з дотриманням визначених ПКУ термінів реєстрації.

Відповідальність платників за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН встановлено ст. 120 прим.1 ПКУ. При цьому штрафи у розмірах, встановлених п. 120 прим.1.1 ПКУ, накладаються на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог ст. 192 та ст. 201 ПКУ покладено обов'язок щодо реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Згідно з п. 35 підрозділу 2 р. XX ПКУ норми ст. 120 прим.1 ПКУ не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, складених до 01.10.2015. Отже, з жовтня 2015 року по теперішній час чинним законодавством не передбачено інших винятків щодо порядку і строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування та застосування штрафних санкцій, визначених ст. 120 прим.1 ПКУ.

ІПК ДФСУ від 23.03.2018 р. № 1207/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини