Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Видаткова накладна не підтверджує факт укладення договору купівлі-продажу

17 жовтня 2018, 17:00
2567
0
Реклама

Видаткова накладна не підтверджує наявності зобов'язальних відносин між сторонами, тобто не може підтверджувати факту укладення договору. Такого висновку дійшов ВС/КЦС у постанов від 10.10.2018 р. у справі № 362/2159/15-ц.

Обґрунтовуючи власну позицію, суд керувався Законом України "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991 р. № 1023-XII (далі - Закон № 1023), згідно з п. 7 ч. 1 ст. 1 якого договором визнається усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами (далі - розрахунковий документ).

Згідно з абз. 2 ч. 11 ст. 8 Закону № 1023 під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Таким чином, оскільки покупець зміг надати суду лише видаткову накладну, однак не пред'явив розрахункового документу, суд відмовив у задоволенні вимоги розірвати договір купівлі-продажу.

За обставинами судової справи вбачається факт порушення прав споживачів. У зв'язку з цим споживачам (і не тільки) до уваги: "Яку відповідальність передбачено за відмову споживачу в реалізації його прав?", "Яка відповідальність передбачена за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів?".

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини