Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як призначають лікарняні та декретні для працівників по друдовому договору та ЦПД

10 січня 2019, 14:30
1844
0
Реклама

Страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), ЦПД, та ін. підставах, передбачених діючим законодавством (ст. 18 Закону № 1105).

Допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матзабезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. У разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Для застрахованих осіб, які одночасно здійснюють підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров'я, яка його видає. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, за погодженням з Фондом (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Висновок: застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та одночасно виконують роботи, надають послуги на умовах ЦПД, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, за рахунок коштів Фонду, по місцю знаходження замовника робіт, послуг на умовах договору цивільно-правового характеру.

Для реалізації цього права підрядник надає копії листка непрацездатності замовнику для подальшого призначення та надання зазначеної допомоги.

За даними Управління Держпраці в Полтавській області.

Читайте на цю тему у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Новий порядок фінансування декретних: відповіді на запитання ФОП"

"Декрет жінки-єдинника: коротко про головне"

"Лікарняні (декретні), інші виплати за рахунок Фонду: порядок фінансування зміниться"

Якщо хочете отримати більше матеріалів електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, які стануть Вам у нагоді, замовте безкоштовний тестовий доступ протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини