Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сільськогосподарські ділянки можна продавати — як це зробити з 1 липня

Реклама

Як відомо, Президент 28 квітня 2020 року підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. Зокрема, ним передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. Тобто у період з 01.07.2021 р. по 31.12.2023 р. дозволено обіг відповідних земель виключно між громадянами України. При цьому - з обмеженням "в одні руки". Консолідація с/г земель громадянином України в розмірі 10 000 га передбачена лише з 1 січня 2024 року.

З 1 січня 2024 року можливість купувати сільськогосподарські ділянки отримають також юридичні особи, власниками яких є громадяни України. Вони зможуть купувати до 10 тис. га землі. Але заборонено продаж державних і комунальних земель. А ось питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Слідкуйте за реєстраційними змінами нерухомості в системі SMS-Маяк. Захистіть свою власність від рейдерства та шахраїв!

Зверніть увагу, що договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Пакет документів, який потрібно буде подати нотаріусу при укладенні договору між громадянами, наступний:

  • документи, які підтверджують особу і громадянство України,

  • державний акт на право власності на землю, договір, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності,

  • документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки.

Окрім того, з метою визначення загальної площі ділянок, які має право набути у власність одна особа, нотаріусу необхідно буде надати відомості та документи про перебування набувача у шлюбі, у тому числі зареєстрованому за кордоном, та про набуття землі сільськогосподарського призначення на праві спільної сумісної власності подружжя. Також нотаріус як суб'єкт первинного фінансового моніторингу вправі витребувати у покупця відомості та документи, що підтверджують джерела походження коштів для придбання ділянки.

Зверніть увагу на оподаткування угод купівлі-продажу с/г землі: необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, та військовий збір у розмірі 1,5%. Зробити це слід до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження ділянки. Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Більше про земельну реформу та відчуження сільськогосподарських ділянок читайте у наших публікаціях:

Не встигаєш за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення у системі LIGA360 вирішать цю проблему. Не пропусти важливих нововведень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини