Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавцям пояснили алгоритм оплати е-лікарняного

Реклама

Із 4 червня до 31 серпня 2021 року діє перехідна модель формування та видачі е-лікарняних. Коли та які медичні заклади переходять на е-лікарняні замість паперових, можна переглянути за посиланням.

Вже з 1 вересня 2021 року усі заклади охорони здоров'я повинні перейти на видачу електронних медичних висновків, на підставі яких на вебпорталі електронних послуг ПФУ з'являється сформований е-лікарняний.

Фонд соцстраху пояснив, як діяти роботодавцю, якщо його працівнику відкрили е-лікарняний.

Е-лікарняні з'являються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою, тобто офіційно працевлаштований, є ФОП тощо. Також е-лікарняний автоматично відкривають для одного із застрахованих батьків, якщо медичний висновок сформовано для дитини, яка потребує догляду.

Етапи проходження е-лікарняного у роботодавця:

1. Після створення медичного висновку працівник повинен повідомити про це роботодавця зручним способом. Краще завчасно обговорити на підприємстві, як саме працівники будуть повідомляти про свою тимчасову непрацездатність.

2. Сповіщення про відкритий е-лікарняний надійде роботодавцю в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

3. Сформований е-лікарняний буде доступний для перегляду у день його створення. Він одразу матиме статус "Закритий", а після завершення терміну тимчасової непрацездатності працівника його статус зміниться на "Готовий до сплати". З цього моменту е-лікарняний виступає підставою для призначення матеріального забезпечення. Е-лікарняний треба розглянути і прийняти по ньому рішення упродовж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

4. Готовий до сплати е-лікарняний друкують або залишають в електронному вигляді (за рішенням роботодавця).

Водночас кадрова служба визначає страховий стаж застрахованої особи (пільги) та кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті за кошти роботодавця та Фонду соцстраху. Зазначену інформацію (за бажанням або визначенням роботодавця) формують у паперовому або електронному вигляді.

5. Е-лікарняний, відомості щодо визначеного страхового стажу та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, передають до комісії (уповноваженого) із соцстрахування підприємства.

6. Рішення про призначення або відмову у призначенні матеріального забезпечення комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства передає до бухгалтерії підприємства.

7. Бухгалтерія у свою чергу проводить розрахунок лікарняних на підставі е-лікарняного (за необхідності його паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соцстрахування підприємства. Даний розрахунок складають в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця).

Бухгалтерія подає заяву-розрахунок за е-лікарняними в електронному виді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення із застосування електронного підпису/печатки, або на паперових носіях.

Якщо роботодавець має декілька листків непрацездатності різних видів, він має подати заяви-розрахунки окремо за паперовими і е-лікарняними.

Подати заяву-розрахунок до Фонду соцстраху треба не пізніше 5 робочих днів з моменту прийняття рішення про призначення матеріального забезпечення комісією (уповноваженим).

Користуйтеся у роботі матеріалом "Електронні лікарняні: особливості підтвердження тимчасової непрацездатності". Читайте більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Також ознайомтесь:

- Фонд соцстраху виклав алгоритм заповнення заяви-розрахунку при отриманні е-лікарняного;

- ФССУ відмітив ризики видачі "довгих" електронних медвисновків;

- подані заяви-розрахунки на оплату лікарняних через кабінет на сайті ПФУ не підлягають оплаті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини