Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліквідація основних засобів – що буде з ПДВ

4 жовтня 2021, 15:10
5399
0
Реклама

Консультанти податкового відомства розглянули питання щодо оподаткування ПДВ операцій з ліквідації основних засобів на прикладі знесення “неактивних” будівель, придбання та спорудження яких було без ПДВ.

Оскільки такі нежитлові споруди, ліквідація яких здійснюватиметься, були побудовані або отримані у власність без нарахування (сплати) ПДВ та, відповідно, без формування податкового кредиту, то підстави для застосування п.198.5 ПКУ в даній ситуації відсутні.

В іншому на цей випадок контролери радять користуватися УПК № 673.

Зокрема, у разі ліквідації основних засобів у зв'язку з їх розібранням або перетворенням у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, платник податку не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ (в тому числі, відповідно до норм п. 198.5 ПКУ) у випадку подання контролюючому органу належним чином оформленого акта на списання основних засобів за формою, встановленою наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29.12.1995 р. № 352, або за довільною формою, за умови, що такий документ міститиме всю необхідну інформацію, яка дозволяє ідентифікувати операцію, та матиме належні реквізити первинного документа. Незалежно від форми складання документа на списання основних засобів такий документ має підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення основних засобів в інший спосіб, внаслідок чого основний засіб не може використовуватися за призначенням.

При цьому ПКУ не визначено механізму подання платником податку контролюючому органу документів про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів. У зв'язку із цим платник податку може подати такі документи (копії документів) контролюючому органу у загальновстановленому порядку за власною ініціативою або на запит контролюючого органу (або особисто платником податків, або уповноваженою на це особою, або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та ЕЦП).

Докладніше про це читайте в матеріалі «Вимушена ліквідація основних засобів без ПДВ: які документи підтверджують їх знищення, зруйнування, крадіжку чи перетворення» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: ІПК ДПС від 05.08.2021 р. № 2953/ІПК/99-00-21-03-02-06

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини